Consultancy
Paperless Validation

Paperless Whitepaper

Procesverbetering

Advanced Process Control

Moeilijke economische tijden vragen om creatieve oplossingen om het maximale resultaat uit de fabrieken te halen. Dit vereist een optimaal gebruik van materiaal, machines en vooral de mensen.

Om de productieresultaten te verbeteren is er nog een belangrijk hulpmiddel: Historische productie data. Met behulp van deze data en statistische modellen kunnen de productieresultaten enorm verbeterd worden.

In het verleden waren statistische pakketten ingewikkeld en duur, maar huidige ontwikkelingen laten relatief eenvoudig te configureren pakketten zien voor een heel redelijke prijs. Proces technologen kunnen met enige hulp van consultants hun eigen statistische modellen bouwen en onderhouden en kunnen daarmee de potentiële verbeteringen binnen enkele weken realiseren.

Statistische modellen

In veel gevallen kunnen processen beschreven worden aan de hand van chemische reactie formules. Daarentegen kan een aantal andere processen niet tot in detail verklaard worden, omdat er niet genoeg kennis van het proces is of omdat er bijvoorbeeld levende organismen in het proces aanwezig zijn of omdat de ingrediënten variëren of omstandigheden niet goed te beheersen zijn. In deze gevallen kan gebruik worden gemaakt van statistische modellen op basis van historische data. De modellen kunnen gebruikt worden als analyse hulpmiddel achteraf, maar ook voor online monitoren van de batch.

On-line monitoring

Het statistische model kan aangesloten worden op het productie besturingssysteem (SCADA / DCS). Hierdoor is het mogelijk om multi-variabel de resultaten van de huidige batch te vergelijken met een "Golden Batch".

apc_trend_diagram

De multi-variabele trend laat zien dat de huidige batch afwijkt van de Golden Batch bij het begin van het proces. Tegelijkertijd laat het statistische pakket zien wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van de afwijking. In het onderstaande diagram geeft het pakket aan, dat de pH voor 56% zeker de oorzaak is van de afwijking.

rootcause

Als de operator het pH setpoint aanpast (binnen de mogelijke grenzen), gaat het proces de Golden Batch resultaten weer benaderen. Hierdoor wordt de opbrengst van dit process direct verbeterd. Zeker als batches een aantal uren of zelfs dagen lopen kunnen hier enorme verbeteringen behaald worden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Business case

In een groot aantal processen kan een Business Case opgezet worden om het verbeterpotentieel aan te tonen met het gebruik van statistische pakketten. In veel gevallen is een investering voldoende van minder dan € 100.000 met een terugverdientijd van minder dan 3 maanden.

Geïnteresseerd in een berekening van uw Business case? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lean Manufacturing

Lean Manufacturing is winstgevend voldoen aan de wensen van de klant.

Er is al veel gepubliceerd over Lean Manufacturing. De wiki pagina is een goed startpunt om informatie over dit onderwerp te vinden.

Onduidelijk of u Lean Manufacturing of Six Sigma moet toepassen voor uw verbeterproces? Kijk dan op Lean of Six Sigma.

 

TheUltimateFactory

 

Six Sigma

Six Sigma is een gestructureerde methodo om processen te verbeteren met een kwaliteit management systeem, gebaseerd op statistiek.

De structuur used voor dit verbeterproces is DMAIC: Define, Measure, Analyse, Improve en Control.

Six Sigma is ontstaan bij Motorola in de tachtiger jaren als oplossing voor problemen met de kwaliteit van producten en de klanttevredenheid. Later starte één van de betrokkenen een adviesbedrijf en schreef een boek over Six Sigma. Six Sigma kwam in opmars toen Geberal Electric het op grote schaal ging toepassen en er mijarden mee bespaarde binnen enkele jaren. Andere bedrijven zagen de kracht van Six Sigma en de grote mogelijkheden, die dit met zich mee bracht en namen de aanpak over.

Er is veel kennis beschikbaar in boeken en op het internet. Op de site www.leanvalidation.eu worden een aantal basis begrippen uitgelegd en kunt u zien hoe SiX Sigma kan worden toegepast binnen uw bedrijf.

Als Six Sigma Black Belt kan ik u hierbij helpen.

 

dilbert

Lean of Six Sigma

Het onderstaande figuur geeft aan waar de Six Sigma aanpak of de Lean Mnaufacturing aanpak het meest tot zijn recht komt.

Six Sigma heeft de voorkeur als het verbeter vraagstuk complex is en de oplossingsrichting onbekend is. Een Six Sigma project geeft grotere verbeteringen en zal vaak snel aangeven in welke richting de oplossing gezocht moet worden, doordat de statistisch vergelijkingen relaties tussen oorzaak en gevolg aangeven. Een goeveelheid gegevens over het procesverloop dient wel beschikbaar te zijn om van statistiek gebruik te kunnen maken.

Lean Manufacturing is meer gebaseerd op gestruktureerd denken en ervaring. Deze methode heeft de voorkeur bij relatief eenvoudige procesverbetringen die dan stap voor stap uitgevoerd worden.

In veel projecten worden Lean Manufacturing middelen en de Six Sigma methode naast elkaar gebruikt voor het beste resultaat, zeker op de overgangen van meer en minder complexiteit en onzekerheid over de uitkomst.

.

LeanSigma