Consultancy

Procesverbetering

Advanced Process Control

Moeilijke economische tijden vragen om creatieve oplossingen om het maximale resultaat uit de fabrieken te halen. Dit vereist een optimaal gebruik van materiaal, machines en vooral de mensen.

Om de productieresultaten te verbeteren is er nog een belangrijk hulpmiddel: Historische productie data. Met behulp van deze data en statistische modellen kunnen de productieresultaten enorm verbeterd worden.

In het verleden waren statistische pakketten ingewikkeld en duur, maar huidige ontwikkelingen laten relatief eenvoudig te configureren pakketten zien voor een heel redelijke prijs. Proces technologen kunnen met enige hulp van consultants hun eigen statistische modellen bouwen en onderhouden en kunnen daarmee de potentiële verbeteringen binnen enkele weken realiseren.

Statistische modellen

In veel gevallen kunnen processen beschreven worden aan de hand van chemische reactie formules. Daarentegen kan een aantal andere processen niet tot in detail verklaard worden, omdat er niet genoeg kennis van het proces is of omdat er bijvoorbeeld levende organismen in het proces aanwezig zijn of omdat de ingrediënten variëren of omstandigheden niet goed te beheersen zijn. In deze gevallen kan gebruik worden gemaakt van statistische modellen op basis van historische data. De modellen kunnen gebruikt worden als analyse hulpmiddel achteraf, maar ook voor online monitoren van de batch.

On-line monitoring

Het statistische model kan aangesloten worden op het productie besturingssysteem (SCADA / DCS). Hierdoor is het mogelijk om multi-variabel de resultaten van de huidige batch te vergelijken met een "Golden Batch".

apc_trend_diagram

De multi-variabele trend laat zien dat de huidige batch afwijkt van de Golden Batch bij het begin van het proces. Tegelijkertijd laat het statistische pakket zien wat de meest waarschijnlijke oorzaak is van de afwijking. In het onderstaande diagram geeft het pakket aan, dat de pH voor 56% zeker de oorzaak is van de afwijking.

rootcause

Als de operator het pH setpoint aanpast (binnen de mogelijke grenzen), gaat het proces de Golden Batch resultaten weer benaderen. Hierdoor wordt de opbrengst van dit process direct verbeterd. Zeker als batches een aantal uren of zelfs dagen lopen kunnen hier enorme verbeteringen behaald worden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Business case

In een groot aantal processen kan een Business Case opgezet worden om het verbeterpotentieel aan te tonen met het gebruik van statistische pakketten. In veel gevallen is een investering voldoende van minder dan € 100.000 met een terugverdientijd van minder dan 3 maanden.

Geïnteresseerd in een berekening van uw Business case? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.